Моника Алексова Моника Алексова Потребител

Отлагане на отпуск от 2011 год.Здравейте,

Работя в частна фирма и имам неизползван отпуск за 2011 г. в размер на 15 дни. За тези дни обаче не съм пускала молба за отлагане, а и няма пусната заповед от работодателя за отлагането им.

При така създалата се фактическа обстановка имам ли право да ползвам тази отпуска през 2012/2013 г. и в какъв размер?

Освен това, ако подам молба за напускане през 2012/2013 г. имам ли право на обезщетение за отпуска от 2011 г. и в какъв размер?

Благодаря предварително за отговора от Ваша страна!Отговори

  • Здравейте,

    С последните промени в Кодекса на труда и в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, платеният годишен отпуск следва задължително да се ползва в годината за която се полага. До 10 работни от полагащия се ПГО може да бъде отложен за ползване в следваща календарна година само когато работника или служителя се е намирал в друг законоустановен отпуск и поради това не е могъл да ползва платения си годишен отпуск в годината за която се полага или поради важни производствени причини. Подаването на молба от работника за отлагане на платен годишен отпуск не се споменава никъде в законовите разпоредби. Поради тази причина моето мнение е, че при неизползване на отпуска в годината за която се полага по вина на работника, същия може да се счита за загубен.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->