Христина Томанова Христина Томанова Потребител

Въпрос за неплатен отпускЗдравейте!

Работя във фирма като продавач-консултант. Наложи ми се да тегля кредит от банка и когато работодателят отрази осигурителните вноски за исканите от банката 6 месеца се оказа, че през три от тях съм ползувала неплатен отпуск без да бъда уведомена. След като направих проверка в системата на НОИ се оказа, че периодично съм излизала в неплатен отпуск, естествено без мое знание и съответно осигурителните вноски не са в пълния размер. След като разговарях с други служители във фирмата се оказа, че това е практика и се върши с всички.

Въпросите са ми следните:

1 Има ли право работодателят да ме пуска в неплатен отпуск без изричното ми знание и желание и без да има подписан документ от моя страна за това?
2 Тъй като имам 7 години до пенсия как ще се отразят подобни отпуски върху размерът на пенсията ми?
3 Какъв е начинът да ги накарам да спрат с подобна практика?

Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите! Поздрави!Отговори

  • Ако инициативата за ползване на неплатен отпуск е от Ваша страна, то трябва Вие да попълните молба за неплатен отпуск и да я подпишете. Ако инициативата за ползване на неплатен отпуск е от страна на работодателя, то той трябва да издаде заповед , която да бъде предоставена на работника за да се запознае с нея и да се подпише за това. Винаги трябва да има документи и те да са подписани и от двете страни. През периода на неплатения отпуск не се начисляват и не се внасят осигуровки за фонд Пенсии, което ще се отрази на размера на пенсията Ви в посока на намаление на сумата.
  • Не съм искала, не съм ползувала неплатен отпуск, не съм подписвала никакви молби за отпуск. Работодателят го е правил на своя глава с цел най-вероятно спестяване от осигуровки.
    Благодаря за бързият отговор.
    Поздрави!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->