Петя Петракиева Петя Петракиева Управител на магазин

Неявяване на работникРаботничка, назначена на безсрочен трудов договор, ползваща неплатен отпуск в размер на 6 месеца, за гледане на малко дете, след майчинство, трябваше да се яви на работа на 05.06.2012г. Без да е подала заявление за удължаване на отпуската или да представи заявление за ползване на платен отпуск (има да ползва за двете години майчинство), не се яви на работа. От 18.06.2012 (по годишен график) трябваше да е в горепосочения платен отпуск. Но и за него не е представила заявление за ползване.

Изпратени са четири писма (с обратна разписка), за да я поканя да се яви във фирмата и да предприеме някакви действия, но за съжаление лицето не се отзовава. До този момент не е представила и никакъв оправдателен документ (болничен) за неявяването си на работа.

В разговор по телефона я помолих да се яви във фирмата и да подаде необходимите заявления за ползване на отпуска или за напускане. Заяви ми, че няма да напуска, но и няма намерение да се явява на работа до месец септември, когато детето тръгвало на градина.

Разговарях с дежурен в Главна Инспекция по труда. Оказва се, че лицето е под защита и нямам право да я уволня дисциплинарно за неявяването и. В същото време нямам и на какво основание да и изплащам заплата и дължимите осигуровки.

Моля помогнете с инфо как да оформим счетоводно осигуровките на лицето, при положение, че не разполагам с никакъв документ от нейна страна.

Предварително благодаря засъдействието Ви!:)))Отговори

  • Здравейте,

    В този период лицето ще се води в самоотлъчка. Това което трябва да направите е да подадете ден на прекъсване на осигуряването в декларация образец едно в месеца, от който лицето спира да идва на работа. За следващите дни или месеци не правите абсолютно нищо. Не внасяте никакви осигуровки и не подавате уведомления за прекратяване. Не я водите в никакъв отпуск, тъй като нямате молба за ползването на такъв.
    В същото време можете да започнете процедура за дисциплинарно уволнение на основание не явяване на работа в два или повече последователни работни дни.
    Обръщам внимание, че процедурата за дисциплинарно уволнение е изключително рискова и трябва да бъдете много добре подготвени и подплътени с документация за да пристъпите към изпълнение на такова дисциплинарно наказание.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->