Андриян Василев Андриян Василев Потребител

Здравно осигуряване на студент в чужбина (ЕС)Здравейте

На 32 години съм, приеха ме студент редовно обучение от август 2012-до август 2014 ще живея и уча в Дания. От август ще бъда регистриран в общината в Дания като студент, като ми се дава датска здравна карта. Според законодателството тук, с тази карта съм изцяло здравно-осигурен от държавата Дания. Това което четох в българското законодателство е че ако съм над 26 г студент в чужбина трябва да си плащам вноските в България, което е абсурдно защото в крайна сметка 2 години няма да съм там, а същевременно Дания като студент изцяло ме осигурява здравно. На студентите в чужбина до 26 год. редовно обучение от страна на НАП им изискват да предоставят уверение от учебното заведение. Но аз съм на 32 г. и това не важи, затова им писах е-мейл на Инфо центъра на НАП, но те ми отговориха че по моя казус не били компетентни да тълкуват зaконодателството и не могат да ми отговорят.

Затова се обръщам към Вас за съдействие да получа отговор точно на въпроса: какъв документ за покрити здравни осигуровки в Дания трябва да извадя за НАП като 32 годишен студент редовно обучение в страна от ЕС, който не работи и коя е институцията в Дания, която трябва да ми го издаде ?

Прочетох че Е 104 се вади само за икономически активни лица (аз няма да съм такова поне първия семестър), а уверение от университета НАП признават ако си под 26 г студент редовно.

Благодаря!
Отговори

  • Здравейте,

    От скоро има нов ред за внасяне на здравно-осигурителните вноски от български граждани, които пребивават дълго време в чужбина. За целта трябва да подадете декларация по образец в ТД на НАП по постоянен адрес, с която декларирате, че определен период от време ще пребивавате в чужда държава. След завръщането си, отново в ТД на НАП ще представите доказателства, че сте здравно осигурен в държава членка на ЕС за да ви бъдат възстановени здравните права нашата България.
    Моят съвет към вас е да попитате в ТД на НАП по постоянния ви адрес, където ще ви обяснят какво точно, как и кога да направите!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->