Иван Христов Иван Христов управител

Начин за работа без плащане на осигуровкиКазвам се Иван Христов от гр. Ботевград. Имам магазин за хранителни стоки в града. Назначил съм жена пенсионер по болест. Тя не иска осигуровки и не иска никакви форми на осигуряване.

Доколкото разбрах тя трябва да подпише декларация, че не желае осигуровки. Четох различни материали на различни места (получих от Резон България няколко материала по темата) относно гражданските договори. Моля, разяснете ми мога ли да назнача тази жена на граждански договор, но така че да не бъда глобен от ГИТ.

Приятен и успешен ден.Отговори

  • Моето мнение е, че за длъжноста продавач и за работа в хранителен магазин няма как да назначите работник на граждански договор. Няма никакво значение дали жената е пенсионер или не. Има разликата между работа по трудов и работа по граждански договор. Не за всеки труд може да се сключва граждански договор. При трудов договор работника има определено работно място и определено работно време. Работникът, който работи като продавач има определено работно място. Това е хранителния магазин. Той също има и определено работно време, идва в определен час и си тръгва в определен час. При работа по граждански договор работника няма определено работно място и определено работно време. Той се сключва за извършване на определена работа за определен срок. След извършване на уговорената работа гражданския договор приключва. Той няма постоянен характер и постоянно ежемесечно заплащане на работна заплата. По граждански договор можете да наемете на работа например програмист, който за определен период от време да изработи сайт на вашата фирма. Програмиста може да извърши тази работа както в обект на вашата фирма, така и в неговия дом например, като използва негова техника. Той може да работи както през деня, така и през нощта. Може да работи по колкото часа иска на денонощие. Определили сте срок например от два месеца. След като сайт е готов в рамките на определения срок, вие приемете работата и заплащате дължимата и сума гражданския договор престава да съществува. Това е принципната разлика между трудов и граждански договор. Продавача в хранителен магазин няма как да работи по граждански договор. При проверка от НАП или Инспекцията по труда ще подлежите на санкция ако продавача няма трудов договор.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->