Veselina Dimitrova Veselina Dimitrova Потребител

Осигуровки и пенсиониране при работа в две държавиБих искала да ви помоля за съдействие. Имам следният казус:

Служител на 62 години работи и се осигурява на Трудов договор в България. В същото време има раб. виза и работи в Македония, като собственика на компаниите и в двете държави е един и същ, но все още не се осигурява в Македония и няма ТД там. За момента му се правят само командировки за по месец.

Трябва ли да се прекрати трудовия договор в България и да се направи там и ако това стане, тъй като наближава време за пенсиониране, ще му се зачете ли за трудов стаж и осигуровки времето на работа в Македония? Кое е по-добрия вариант за самия служител?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    При работа в две държави следва да се определи, законодателството на коя държава е приложимо от гледна точка на социално и здравно осигуряване, както и за данъчно облагане. Компетентна институция при определяне на приложимото законодателство е Национална агенция за приходите. Всеки отделен случай се разглежда на база предоставена пълна и точна информация за трудови правоотношения с работодатели на едната или другата държава, местопребиваване и постоянно местожителство на лицето, център на жизнени интереси и др.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->