Anita Licheva Anita Licheva Бизнес Едюкейшън Клуб Потребител

Дисциплинарно уволнение по време на предизвестиеЗдравейте,

Работих в една фирма година и един месец. Когато реших да напусна не подадох едномесечно предисвестие, а уведомление за едностранно прекратяване на договора, на което работодателите се направиха, че не обръщат внимание. Имам да взимам доста заплати за това не исках да е по взаимно съгласие, поради причината, че до сега не са ги изплащали на бивши служители. Престанах да ходя на работа и те предприеха дисциплинарно уволнение.

Могат ли да ме уволнят след като е имало уведомление за прекратяване от моя страна? Допустимо ли е трудовата ми книжка да е повече от една година задържана при тях и месец след напускането ми все още да ме водят на работа без да съм там и да не ми връщат книжката в нормалния седем дневен срок?Отговори

  • Здравейте,

    Всички взаимоотношения между работодател и работник следва да бъдат документално оформени. Ако във вашия случай имате документ, на който има входящ номер и дата, както и подпис на длъжностно лице приело документа, можете да потърсите правата си пред ИА Главна инспекция по труда или по съдебен ред. Напомняме ви, че забавяне на възнаграждение или на осигурителни вноски по Кодекса за социално осигуряване е основание за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работника или служителя. Това прекратяване става с помощта на Инспекция по труда.
    Относно задържането на трудовата книжка - работодателят не може да задържа трудова книжка на лицето по какъвто и да било повод.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->