Martin Balulov Martin Balulov Потребител

СИДДО със САЩ относно доходи от студентски бригадиЗдравейте !

Прочетох изключително задълбочената компетентна статия, написана от Г-н Пламен Донев директор данъци и методология и бих искал да задам няколко уточняващи въпроса, относно Спогодбата за избягване на ДВОЙНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ сключена между България и САЩ.

Основният е: доходите от трудови правоотношения обект ли са на тази спогодба? По-конкретно, доходите на български студенти, които работят лятото в САЩ, чрез т.нар. студентски бригади влизат ли в това споразумение?

Например аз отивам в Щатите и работя на басейн като спасител. През лятото спечелвам 7000$ и ми удържат авансово 700$ от т.нар. Федерален данък, който е нещо като нашият Данък общ доход. Тук той е 10% от облагаемата сума, а там се начислява чрез таблици, по прогоресивен метод(съществува и необлагаем минимум), какъвто впрочем беше доскоро и този в България. След края на данъчната година аз би трябвало аз да си подам декларация в САЩ, чрез която да бъде определено колко данъци аз ще дължа там и евентуално каква част от тези 700$ ще ми бъдат възстановени. Същевременно трябва да подам декларация и в България, където да обявя тези 7000$ доход и да си внеса дължимите 10% върху тях. Мисля, ако тази СИДДО се отнася за доходите от трудови правоотношения именно тук е момента една от двете страни да ме освободи от плащането на данък върху тези 7000$. Т.е., ако приемем, че в споразумението между САЩ и България споменатият доход е 9000$(не съм сигурен в границата, но мисля, че е около тази цифра) ), би трябвало аз с моите 7000$ да не дължа данъци в САЩ, единствено в България, защото аз съм бил в САЩ помалко от 183 дни,т.е. съм тук местно лице...Ами как стоят нещата, ако имам доход от 10 000$ - останалите 1000, ще бъдат ли облагаеми и в двете страни.

Благодаря Ви предварително за отделеното време!
С уважение: Мартин БалуловОтговори

 • Здравейте,

  Вашите разсъждения са коректни. Ако, в качеството си на студент по стажантска програма, реализирате доход до 9 000 щ.д. годишно, тази сума не се облага с данък в САЩ. Удържаната сума следва да Ви бъде възстановена съобразно прилаганите там процедури. В България обаче дължите ДОД на общо основание за тези доходи от САЩ.

  Ако заработвате над 9 000 щ.д., САЩ имат право да Ви облагат с данък за горницата. В България отново сте задължен да декларирате и обложите общата сума на получения доход, но ще имате право и да си приспаднете по определен ред и до определен размер сумата на платения в САЩ данък. По такъв начин няма да има двойно данъчно облагане за един и същ доход.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • WAT дава една добра възможност от която и аз съм се възползвал. За повече информация можете да проверите на сайта на агенцията която използвах http://traveller.bg
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->