irena ivanova irena ivanova СМ ФИНАНС ЕООД Потребител

Осигуряване на готвачЗдравейте, моля ви ако може да ми отговорите на въпроса!


Моят работодател ме осигурява на 500 лв заплата като главен готвач. Твърди, че това е тавана за главни готвачи, а в трудовата ми книжка пише че съм осигурена на 290 лв. На кои да вярвам?

Какво означава чл.67 ал.1 т.1? По този член моят работодател вчера ме накара да подпиша документа.


Благодаря ви предварително.Отговори

  • Здравейте!
    Чл.67, ал.1, т.1 от Кодекса на труда означава, че сте сключили с вашия работодател трудов договор за неопределено време или така наречения постоянен (безсрочен) трудов договор. Може би до момента сте били на срочен договор или на такъв със срок на изпитване. Срокът на договорът или на срокът на изпитване са изтекли и след като нито Вие, нито Вашия работодател желаете прекратяване на договора и продължавате да работити, то срочния Ви договор става постоянен (безсрочен) и за това е необходимо да подпишете допълнително споразумение по чл.67, ал.1 ,т.1 от Кодекса на труда. След като в трудовата Ви книжка е записана сумата от 290 лв. това означава, че Вашата основна работна заплата е 290 лв. Осигуровките на работещите по трудови правоотношения се внасят на по-високата от двете суми, сравнявайки брутната работната заплата и минималния осигурителн праг за длъжноста, която заемате. Минималния осигурителен праг за всяка фирма и всеки работник се определя по определени критерии. Според определения от Вашия работодател минималния осигурителен праг за длъжноста готвач сумата на осигурителния Ви доход е 500 лв. Следователно Вашата основна работна заплата е 290 лв., а осигурителния доход, върху се начисляват Вашите осигуровки е 500 лв. Моето мнение е, че Вашия работодател е изпълнил своите задължения според законодателството. Обърнете внимание на това, че има разлика между работна заплата и осигурителен доход. Те могат да бъдат равни, но могат да бъдат и различни. В трудовата книжка се вписва работната заплата, а не осигурителния доход.

  • Това означава ли, че осигуровките, които се удържат за сметка на лицето в размер на 40% се изчисляват върху 500 лв., а се удържат от 290лв. ?!?
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->