Elitsa Ivanova Elitsa Ivanova Нова звезда Потребител

Прекратяване на трудов договор с 6 месеца срок на изпитванеЗдравейте,

Трудовият ми договор е сключен с 6 месеца срок на изпитване по смисъла на чл. 70 от КТ, уговорен е в полза на работодателя. След този срок договорът се счита за сключен за неопределено време. Искам да напусна, но не знам какво предизвестие дължа. В договорът се казва, че може да бъде прекратен по взаимно съгласие по всяко време без упоменаване на причини в определения от закона срок, както и едностранно от страна на работадателя до изтичането на срока за изпитване. При прекратяване на трудовия договор с предизвестие, срокът на предизвестието е три месеца.

Какво предизвестие дължа - в момента съм още в изпитателен срок?

Предварително благодаря!Отговори

  • Според предоставената от Вас информация Вие имате две възможности. Първата е да искате прекратяване на договора по взаимно съгласие. Ако работодателят се съгласи никоя от двете страни не дължи предизвестие на другата. Втората възможност е договорът да бъде прекратен по Ваша инициатива, но според записаното от Вас Вие дължите три месечно предизвестие.
  • Аз съм със същият договор както и Елица. При мен Работодателят иска да ме освободи (защото им наложено "от горе" да намалят персонала) без да съм направил нищо, което да заслужава дисциплинарно наказание и без да съм извистен предварително. Какво да правя в тази ситуация според Вас?
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->