Петрана Калчева Петрана Калчева Потребител

Фалит на фирмата по време на майчинствоЗдравейте,

Родила съм на 30.10.2011г. От 09.09.2011г. започват 45 дни преди термина, сега детето ми е на 5 м. и 23 дни. В момента фирма, в която съм назначена обявява фалит.

Какво трябва да направя, как ще е най-добре за мен - да продължа майчинството си или да избера да ме съкратят и да ми изплатят обезщетение?

Ако сега ме съкратят, след това мога ли да си продължа майчинството в друга фирма и какво трябва да направя?

А ако не ме съкратят, до кога ще ползвам майчинството си след като фирмата обявява фалит?Отговори

  • Здравейте,

    Майка на дете до 3 години се ползва със закрила при уволнение. Уволнението може да стане само с разрешение на инспекцията по труда.
    Работник или служител, който ползва отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, може да бъде уволнен само при закриване на предприятието.

    При уволнение на основание закриване на предприятието на работниците и служителите се дължи обезщетение в размер на брутното им трудово възнаграждение за периода, в който са били без работа но за не повече от един месец. Когато работник или служител е постъпил на работа но на по-ниско възнаграждение той има право на обезщетение за разликата между по-високото и по-ниското възнаграждение.

    Във вашия случай, ако бъдете съкратена на основание закриване на предприятието ще имате право на обезщетение за оставане без работа след като изтекат 410 дни за бременност, раждане и осиновяване. До изтичането им ще получавате обезщетение от НОИ.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->