valq aleksandrova valq aleksandrova rabotnik

Кога трябва да се получи обезщетението при напускане по собствено желаниеЗдравейте,

На 4.04.2012г подадох предизвестие за напускане по собствено желание. През последният ден в който ще ми изтече предизвестието трябва ли да си получа последната заплата и обезщетението за платен годишен отпуск които не съм ползвала за трите години, или трябва да чакам още един месец след изтичане на предизвестието?

Обезщетението при напускане по собствено желание по кой член и точка от КТ е?

Предварително Благодаря!Отговори

 • Обезщетението за неползван отпуск е по чл. 224, ал. 1 от КТ. Размерът му следва да бъде вписан в заповедта за освобождаването ви. Това обезщетение и последната заплата следва да получите в деня, в който се изплащат по график заплатите във фирмата.
 • Здравейте,

  Прекратяването по желание на работника може да бъде на различни основания в зависимост от това, какво е споразумението с работодателя.
  В случай, че спазвате предизвестието договора се прекратява на основание чл. 326 ал. 1 от КТ
  В случай, че имате писмено съгласието на работодателя договора да се прекрати и преди изтичането на предизвестието договора може да се прекрати и по чл. 325 ал. 1 т. 1 от КТ

  Относно обезщетението за неизползван платен годишен отпуск - практиката е то да се получава заедно с начисленото възнаграждение за последния работен месец. Практиката обаче не винаги е законосъобразна.
  Чл 224 ал. 1 от КТ гласи - При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск....
  От това следва обезщетението да се изплаща "при прекратяването" на договора а не както е в практиката с изплащане на възнаграждението за последния работен месец.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->