Задай въпрос тук
Айсел Салимова Айсел Салимова Потребител

Прекратяване на трудов договор по чл. 325, т. 3 от КТЗдравейте!

Работя в едно предприятие на постоянен трудов договор от около 8 години и имам стаж 27 години общо. Предприятието в което работя фалира, но все още не е официално. Управителя предлага на всички работници да подпишат допълнително споразумение към трудовия договор със задна дата 01.04.2012г. , с което същия става временен. И после по чл. 325, т. 3 от КТ иска да ни освободи от работа.

Бих искала да получа съвет за това как да постъпя за да не потъпчат правото ми на обезщетение за безработица за 12 месеца. Ако не разпиша това допълнително споразумение какво би следвало, дали управителя ще е длъжен тогава да ме съкрати по чл. 328, т. 1 от КТ или ще му дам повод за друго действие, което ми би навредило?Отговори

  • По принцип, не е правилно да иска преобразуването на постоянен договор във временен. Каква е гаранцията, че ще спази обещанието си да ви освободи по чл. 325, ал. 1, т. 3 от КТ? Ами ако ви освободи по т.1 или 2 от същия член? Сама ще си прецените, ето ви малко допълнителна информация:
    Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 245, ал. 1, т. 4, 6 и 8 от Закона за министерството на вътрешните работи и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, както и безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.

  • Благодаря за бързия отговор и искам да запитам още нещо, ако все пак ме освободи по чл. 325, т. 3 от КТ за колко месеца ще имам право на обезщетение за безработица за 4 или 12?
  • Ако е по чл. 325, т. 3 - за 12 месеца, но да не вземе да ви освободи по т.1 или 2 - тогава ще е за 4 месеца и минималното обезщетение.
  • Благодаря!
  • Само искам да вметна, че подписването на допълнително споразумение със задна дата, с което се променя основанието на договора (от безсрочен да се превърне в срочен) не е безпроблемно, защото не може да мине без подаване на Уведомление по чл.62 от КТ. Ако е така, работодателят е в нарушение и ще бъде санкциониран за неподаване на Уведомлението.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->