Лили Русимова Лили Русимова озеленител

Прекратяване на трудов договорЗдравейте

Работя в озеленителна фирма. В края на сезона 2011 подписах договор на 4 часа за неопределен период. Уговорка имахме да ми изплащат 200 лв за през зимните месеци. Платиха ми за месец и половина и спряха. Не съм се подписвала на никаква ведомост. На въпроса кога ще ми дадът останалите пари казаха че нещо не съм разбрала, щели да ми плащат ако имали възможност. Сега сезона започна и от една седмица работя до днес.

Днес ме извикаха да ми кажат че не искат повече да работят с мен. След 3 дни трябва да си занеса трудовата книжка за оформяне на документите като вече ми тече предизвестие от 1 месец. Отказаха да ползват услугите ми през този период.

Въпросът ми е как ще бъде най-изгодно за мен да постъпя и с подписването на каквито и да било документи? И могат ли при отказ на прекратяване на ТД по взаимно съгласие да ме уволнят?

Благодаря ви предварително!Отговори

  • Щом са ви дали предизвестие, вие нямате избор да не се съгласите. При освобождаването ви са длъжни да ви изплатят всички неизплатени суми. Ако това не се случи, обърнете се към районната инспекциа по труда и изложете претенциите си.
  • Здравейте,

    от запитването ви не става ясно какъв договор сте сключили. От съществено значение е дали договора е трудов или друг, ако е трудов какви са точните условия по него.
    В общия случай за трудово правоотношение, щом са ви отправили предизвестие, нямате много възможности. Въпреки това работодателят ви няма право да ви задържи сумите за периодите, през които не ви е намерил подходяща работа. Всички суми трябва да ви бъдат изплатени при прекратяване на договора.
    За съдействие при неправомерни действия от страна на работодателя можете да се обръщате към Инспекцията по труда към Министерство на труда и социалната политика.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->