Станимира Стоянова Станимира Стоянова Потребител

Прекратяване на трудов договорЗдравейте,преди седмица и половина започнах работа в една фирма, но днес ме помолиха да си напиша молбата за освобождение(под устен предтекст, че имам пропуски в работата). Договора, който подписах е временен за срок от 6 мес. и предизвестие 30 дни. При положение, че днес си подписах молбата имам ли права и какви са те? Грешно ли съм постъпил?


Отговори

  • Здравейте, Станимира!
    За съжаление, щом сте написала молба за освобождаване, нямате вече никакви права. С тази молба удостоверявате, че инициативата за прекратяване на трудовото правоотношение е ваша, въпреки, че явно фактически е точно обратното.
  • здравейте в момента съм с предизвестие за напускане което изтича на 26 а утре ми се налага да вляза в болница за около 5 дни в такъв случай действа ли още предизвезтието или се водя на работа докато не ме изпишат
  • Здравейте,

    Към Станимира - Важно е да обърнете внимание на основанието за сключване на договора и дали е уговорен срок за изпитване. В случай че имате уговорен изпитателен срок няма никакво значение дали сте подписали молба за освобождаване. До изтичането на този срок договора може да се прекрати без предизвестие от страната, в чиято полза е уговорен.

    Към Ваня - Срока на предизвестието тече и през периодите, в които предизвестеното лице се намира в платен годишен отпуск, отпуск поради временна неработоспособност или друг законен отпуск. Договора следва да се прекрати с изтичането на периода на предизвестието.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->