Тодора Василева Тодора Василева Потребител

Заверка на осигурителна книжкаЗдравейте, Имам следния казус:

Едно самоосигуряващо се лице (адвокат) през 2011г. е избрало да се осигурява върху 2 000 лв. През м. 04.2011г. е избран като член на Съвета на директорите на едно дружество и е назначен по договор за управление и контрол на 1 300 лв. Попълнило е декларация, че е осигурен върху максималния доход и от там не са му удържали осигуровки (на базата на тази декларация, но от нея не е ясно, че този осигурителен доход е от самоосигуряване).

Спазвайки КСО- чл.6 е трябвало от м. април от дружеството да му удържат осигуровки в-у 1 300 лв. (такова е възнаграждението), а той като самоосигуряващо се лице да се осигурява върху 700 лв., но това не е направено и съответно лицето си е внасяло осигуровки върху 2 000 лв., пускало си е деклар. обр.1 за 2 000 лв, а от дружеството не са му удържали никакви осигуровки.

Въпросът ми е следния:

При така създалата се ситуация (неизпълнение на разпоредбите на КСО) ще може ли да се завери безпроблемно осигурителната книжка върху 2000?Отговори

 • Здравейте,

  ПРи така стеклите се обстоятелства не бих могъл да кажа категорично дали от НОИ ще признаят осигурителния доход от самоосигуряване. Същия подлежи на доказване пред НОИ с представяне на годишни данъчни декларации и т.н.
  На практика имаме действително неизпълнение на разпоредбите на КСО и считам, че по-скоро ще трябва да се направи прихващане и възстановяване на осигурителните вноски от самоосигуряването и да се внесат осигурителни вноски за доходите от трудово правоотношение.
 • Здравейте,
  във връзка с темата за заверка на осигурителна книжка на самоосигуряващо се лице, искам да задам следния въпрос:
  Ако самоосигуряващото лице /адвокат/ си внася през цялата година осигурителните вноски върху минималния осигурителен доход и в края на годината, поради ред причини, се оказва че не е получило никакъв доход, ще му бъде ли заверена осигурителната книжка?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->