Божана Борисова Божана Борисова Потребител

Изплащане на обезщетение след напусканеИмам следния заплетен казус. Назначена съм по трудов договор на 450 лв. основно месечно трудово възнаграждение и 4,80% допълнително възнаграждение за прослужено време. Прекратявам трудовото правоотношение с фирмата по чл.326 ал.1 с едномесечно предизвестие до работодателя, което не отработвам. В заповедта за прекратяване пише:
Причини за прекратяване - едностранно от работника без отработване на предизвестие, на основание чл.220 ал.1 от КТ лицето дължи на работодателя обезщетение за неспазено предизвестие, и на основаие чл.224 ал.1 от КТ на лицето да се изплати обезщетение за неизползван платен годишен отпуск (от 22 дни).

Въпросът ми е според вас, какво трябва да получа на края? Аз вече имам готова сума от фирмата с която не съм съгласна, но може би и аз бъркам някъде в сметките.

Моля за вашето компетентно мнение, а ако информацията не е достатъчна ще помогна с още. Благодаря ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    При прекратяване на ТПО без спазване на срока за предизвестие страната, която не спазва предизвестието дължи обезщетение на другата страна в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
    Обезщетението по чл. 224 от Кодекса на труда се изчислява на база брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца на прекратяване на договора.

    Поздрави!
  • А дължат ли се осигуровки за обезщетенията и по конкретно по чл.224 ал.1 от КТ
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->