Десислава Йорданова Десислава Йорданова Потребител

Лишаване от получаване на майчинствоЗдравейте!

Майка съм на детенце ,което на 17.02.2012 год. навърши 1 год. В отпуск по майчинство съм до 02.2013год .Вчера обаче ми се заявява по телефона и получавам писмо ,което гласи, че поради "Закриване на част от предприятието" ми се прекратява Трудовият Договор, считано от 19.04.2012год. на основание чл.326 ал.2 от КТ, във връзка с чл.328, ал.1, т.2 от КТ. Управителката на фирмата ми каза също, че ще ми бъдат спрени майчинските, които трябва да полчавам за 2 год. Досега между другото не ми изплатена никаква сума от започването на тази 2 год. (а тя е в сила от 15.02.2012 год., нямам и платени осигуровки).

Въпросът ми е какво да направя в случая, тъй като аз нямам възможност за период от 1 месец да настаня детето в ясла и да започна някъде работа .Фирмата също така ми дължи и изплащане на отпуските, които не съм ползвала тези 2 год. докато съм на работа.Отговори

 • Здравейте,

  Относно обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишната му възраст.
  Основанието за получаване на това обезщетение е подаването на декларация за изплащане на обезщетение по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване.
  Декларацията се попълва лично от лицето и се представя в ТП на НОИ от неговия работодател, заедно с други документи доказващи основанието за изплащане на обезщетението.
  При прекратяване на трудовото правоотношение през периода на отглеждане на дете до 2 годишната му възраст изплащането на обезщетението се прекратява поради отпадане на основанието за изплащането му а именно лицето да има действащо трудово правоотношение.
  При прекратяване на основание закриване на част от предприятието ви се дължи обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск. За времето след прекратяването имате право на обезщетение за оставане без работа на основание чл. 222 ал 1 от Кодекса на труда, което можете да потърсите от работодателя си. Обезщетението за оставане без работа се изплаща за период не повече от един месец.

  Поздрави!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->