Васил Василев Васил Василев Потребител

Обезщетения от Бюрото по труда при освобождаване от работаПоради намаляване обема на работа се налага да бъда съкратен (според работодателя ми). Трудовия ми стаж във фирмата е 5мес. и 15 дни.

Въпроса ми е, как е най изгодно за мен, т.е. по кой член от КТ, е най изгодно да бъда съкратен, така че да не бъда ощетен при обезщетения от Бюрото по труда? Дължи ли ми се обезщетение за неизползван отпуск и в какъв размер? Какви други обезщетения ми се дължат, при условие че не мога да си намеря веднага работа?Отговори

 • Най-изгодно е да бъдете освободен на основание чл. 328, ал. 1, т. 3 от КТ, което отговаря и на фактическата обстановка, описана от вас.
  Ако работодателят не спази предизвестието, ви дължи едно брутно трудово възнаграждение по чл. 220, ал.1 от КТ.
  За оставане без работа след уволнението работодателят ви дължи и до едно брутно трудово възнаграждение за не повече от 1 месец за времето, през което сте останали без работа или сте работили на по-ниско възнаграждение.
  Тъй като уволнението е изцяло по инициатива на роботодателя, ще получавате пълния размер на обезщетение за безлаботица, което ви се полага по закон. То е 60% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за подледните 24 месеца преди уволнението. Ако общият ви трудов стаж е този, който сте цитирали във въпроса, ще получавате обезщетението 8 месеца.
 • Здравейте,

  освобождаването при намаляване на обема на работата става по чл. 328 ал 1 т. 3 от КТ.
  При прекратяване на правоотношението трябва да ви бъдат изплатени най-малко -
  1. обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск. - чл. 224 КТ
  2. Обезщетение за оставане без работа - за не повече от един месец - в случай, че не сте успели да си намерите работа. чл. 222 ал. 1 от КТ
  3. Както е посочила колежката в горния пост - чл. 220 от КТ - в случай, че работодателят ви не спази срока за предизвестие предвиден в трудовия ви договор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->