Diana Stoyanova Diana Stoyanova Потребител

Прекратяване на трудови правоотношения поради внезапна смърт на служителяЗдравейте, пиша ви във връзка със следния казус:

Лицето Васко, чийто стаж е 38 години в дадена фармацевтична компания, умира внезапно в периода на отпуската си, от масивен инфаркт. Тъй като нито завода, в който е бил служител, нито някои институции в лицето на банката към която се превежда заплатата му са наясно, Ви моля за съвет.

Служителят има двама наследници в лицето на дъщеря си Цветомира и сина си Стефко. Дъщеря му обаче е от първия му брак, с която няма никаква връзка поради нейно нехайство и незаинтересованост, живее от близо 10 години в Америка. С първата си съпруга е разведен от близо 20 години. Синът му в момента е на 17 години, а майката на непълнолетния му син е втората му съпруга, с която живее на семейни начала без брак, също 20 години. Относно нейните права няма да коментирам тъй като е ясно, че тя без брак не го онаследява.

Тъй като заплата на служителя, както и платен годишен отпуск му се превеждат по сметка, на която той (починалия Васко) е титуляр. Стефко като негов законен наследник, след предоставяне на смъртен акт и удостоверение за наследници, се опитва да изтегли половината полагащата му се сума по закон. От банката отказват да му ги изплатят, тъй като твърдят че пари може да се теглят единствено и само при присъствието на двамата наследници.

Моля Ви, кажете ми имат ли право на това, при положение че той не предявява претенции към частта на др. наследница и по никакъв начин не създава риск за банката? Иска единствено своята част на която има пълното право, предвид на факта че е негово законно дете и вписано навсякъде като такова. Възможно ли е да ме насочите към някакви членове от Кодекса на труда, тъй като от банката отказва всякакво съдействие и разбиране на ситуацията?

Моля Ви, също така да ме посъветвате какво му се полага по закон, освен еднократна помощ при смърт на непрестанно осигуряващо се лице в размер на 540 лв.? Преди години имаше обезщетения от работодателя в рамките на 1 или 2 мин. работни заплати, или се бъркам?

Сърдечно благодаря предварително за съдействието!
С уважение: Диана СтояноваОтговори

  • Здравейте,

    Кодекса на труда не предвижда обезщетения от страна на работодателя при смърт на работника или служителя освен в случай на трудова злополука или професионална болест.
    Останалата част от въпроса е по скоро правна консултация и ви съветвам да потърсите помощ от юрист.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->