Daniela Levterova Daniela Levterova служител

Право на обезщетение при прехвърляне на служители от стара в новорегистрирана фирма на един и същ работодателЗдрявейте, имам следните въпроси.

Работя във фирма от 6 години, която в момента е регистрирала нова фирма, в която се прехвърлят всички служители от старата. Новят договор е срочен - за 6 месеца и при подписването му ми се връчва и молба от мое име за доброволно напускане от старата фирма, която аз трябва да подпиша. Интересува ме по този начин след като минавам на нов договор в реално нова фирма, при това срочен, ако стане така че работодателят реши да ми прекрати договорните отношения през този период или след изтичането на шестия месец аз ще имам ли право на обезщетение от борсата- за колко време ( общ стаж 13 год) и в какъв размер?

А вторият ми въпрос е относно това, ако не желая да премина в новата фирма на трудов договор имам ли право да откажа да напусна старата и какво мога да очаквам от страна на работодателят ми - има ли право да ме уволни или ще ме съкрати след като и без това се закриват длъжностите в старата фирма и ще имам ли право на обезщетение от борсата за период 9 мес и 60% от осигурителният ми доход? Благодаря Ви предварително.Отговори

 • Здравейте,

  От запитването не става ясно дали старото предприятие се закрива или става въпрос за вливане на старото в новото. Затова ще изкажа принципно становище.
  При закриване на предприятието работодателят може да съкрати работниците само с предизвестие. При такова съкращаване имате право на обезщетение за оставане без работа, което се изплаща от работодателя за не повече от един месец считано от датата на прекратяване на правоотношението. След изтичнаето на този един месец имате право и на обезщетение за безработица изплащано от териториалните подразделения на НОИ. Размера на обезщетението за безработица се определя на база трудов стаж и осигурителен доход. Точният му размер се определя от ТП на НОИ.

  Когато става въпрос за вливане на старо предприятие в ново и закриване на булстата на старото, тогава работодателят е длъжен да прехвърли работниците от старото към новото дружество, като в този случай правоотношенията на лицата не се променят.

  Работодателят не може да ви задължи да се съгласите на прекратяване на договора по взаимно съгласие.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->