Радослава Кехайова Радослава Кехайова Потребител

Прехвърляне на майчинствоЗдравейте, в майчинство съм по чл.163 ал.1. Детето ми има навършени седем пълни месеца. В НОИ - Смолян ми заявиха, че за момента не мога да прехвърлям майчинството си на никого. Въпросът ми е:

Защо не мога да прехвърля майчинството си на бащата с който имаме брак и той работи на постоянен трудов договор в момента?Отговори

  • В чл.163, ал.1 от Кодекса на труда е записано, че работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Според ал.8 на същия член със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни. Според ал.9 за времето, през което бащата (осиновителят) ползва отпуск по ал. 8, отпускът на майката се прекъсва. При така посочените от Вас факти моето мнение е, че бащата има право да ползва вместо майката отпуск и да получава обезщетение вместо нея за остатъка до 410 дни. Задължително условие е майката да прекъсне нейния отпуск.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->