Емилия  Стефанова Емилия Стефанова Потребител

Изписани заплати от каса невнесени осигуровкиЗдравейте,

През цялата 2010г. Декларация 6 е подавана с код3. Предишен счетоводител е изготвял Декл.1, Декл.6 и е давал платежни на управителя. Не са плащани нито осигуровки нито ДОД, въпреки това са изписвани заплати от каса и това е отразено във формите на ГФО. Срока за корекция на Декл.6 е минал отдавна. През м.октомври 2011 при проверка по ДДС има АПВ за прихванат ДОД и лихви. Осигуровките все още не са внесени.

Как мога да коригирам неправилно изписаните заплати от 2010г, като счетоводна грешка?Отговори

  • Здравейте.Това,че заплатите са начислени и изплатени не е счетоводна грешка.Но в момента на начисляване,осигуровките стават дължими и съответно текат лихви към тях.Щом са подадени декл.1 и 6-няма връщане назад.По-скоро осигуровките трябва да се отразят като дължими.
  • Здравейте,

    Според мен това не е счетоводна грешка. Не мисля, че трябва да коригирате изписването на сумите за плащане на заплати а да внесете дължимите осигурителни вноски заедно с начислените лихви.

    Имайте предвид и, че на практика това е нарушение на осигурителното законодателство и по специално чл. 355 ал. 3 от КСО - Длъжностно лице, което начисли, не начисли и/или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->