Светла Големанова Светла Големанова Потребител

Подаване на годишна данъчна декларация на съдружник в ООДЗдравейте,

Съдружник в ООД е и управител без определено възнаграждение. Същият работи и на основен трудов договор при друг работодател с осигурителен доход по-малък, но близо до 2000 лева.

1. Следва ли при започване на дейността на ООД-то той да се регистрира като СОЛ с осигурителен доход до размера на 2000 лева?

2. Следва ли да подава годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, след като не е получавал възнаграждение за положен личен труд, а само доход по трудов договор и дивидент, който вече е обложен по съответния ред?

3.Остава ли задължението ежемесечно да подава декларация обр.1 и веднъж годишно декларация обр.6?Отговори

  • Здравейте,

    по първия въпрос - Следва да се определи дали собственика ще управлява дружеството или ще има назначен управител. В случай, че сам ще управлява дружеството следва да се осигурява или по договор за управление или като самоосигуряващо се лице. Осигуряването ще бъде върху разликата до достигане на максималния осигурителен доход.
    По втори въпрос - Да без значение дали е получавал доходи от самоосигуряването или не. Най-малко към годишната декларация се попълват справката за определяне на окончателния осигурителен доход - таблици 1 и 2.
    По трети въпрос - Да остава задължението за подаване на декларация образец 1 за месеците, в които лицето е внасяло осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Остава и задължението за подаване на годишна декларация образец 6.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->