Ivelina Ruseva Ivelina Ruseva счетоводител

Декл 1 с Вид осигурен 22 и осиг. доход на адвокатЗдравейте, за пръв път ми се налага да подам Декл 1 с Вид осигурен 22 и не зная кои полета са задължителни за попълване и кои не, а също така и задължителните как се попълват - месец, дни в осигуряването, осигурителен доход, зпалата, нетна заплата и тн. Ще съм благодарна на вашите пояснения и напътствия в попълването.

А също така адвоката, чиято декл. трябва да попълня ме убеждава, че дохода в-у който се избира да се самоосигурява не е сума м-у 420 и 2000, а минималния праг за професията /примерно 540/, вярно ли е това???Отговори

  • Здравейте,

    Относно попълването на декларация образец едно можете да се запознаете с указанията за нейното попълване, които можете да намерите в сайта на НАП или на този адрес:
    http://www.balans.bg/657-naredba-za-podavane-i-syhranenie-na-danni-za-osigurenite-lica/

    Когато става въпрос за адвокати, същите се осигуряват за своя сметка като упражняващи свободна професия. Тези лица се осигуряват по наредбата за самоосигуряващи се лица върху избран от тях месечен осигурителен доход между минималния и максималния осигурителен доход - определени по реда на ЗБДОО за съответната година.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->