Евтимова Евтимова Потребител

Съкращение на работеща с дете до 3г възрастУважаеми господин Димитров,

Към момента знам, че работодателят ми иска да освободи двама от екипа ни. Отделът е от 4 служителя, като един от тях се води ръководител на звеното, в изпитателен срок (но работодателят към момента предпочита да задържи това лице на работа). Другите 3-ма колеги сме на стандартен безсрочен трудов договор с 1м предизвестие, с еднаква длъжност - експерти.

Бях назначена на съответната длъжност преди да изляза в майчинство, върнах се на работа преди 2 месеца, сега детето ми тъкмо навършва 1,6 г.

Има ли право работодателят да уволни /съкрати мен и още един колега, а другите двама да останат?

Как ме защитава законът от съкращение, когато работя, а детето ми е на година и половина? Аз нямам против да напусна работа, НО само при условие, че мога да отида на борсата или ако ми изплатят обещетение за няколко месеца.

Предполагам, че при вариант напускане "по взаимно съгласие" - губя и тр. борса и всякакви обещетения, но кой член от КТ би ми осигурил някакво обещетение. Вярвам, че работодателят ми ще настоява да напусна по "взаимно съгласие". На 32г съм, вишист с магистратура, но тр. ми стаж ОФИЦИАЛНО е само 6-7години.

Ще наруши ли закона работодателят ми, ако се опита да ме принуди да напусна не доброволно или съкрати точно мен с дете до 3г ?


Скоро ще имам конкретните условия за освобождаването ми.

Предварително Ви благодаря!!
С уважение: ЕвтимоваОтговори

 • Здравейте,

  Майките на деца до 3 годишна възраст се ползват от закрила при уволнение по чл. 333 от Кодекса на труда. В някои случаи уволнението може да стане само с предварително разрешение от инспекцията по труда. За други основания обаче не е нужно разрешение от инспекцията.
  В случай, че имате издадена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, моля посочете точното основание за прекратяване за да ви дадем по-точна информация.
 • Привет!

  Заповедта за освобождаването ми е фече факт(16.01.12г), по чл. 331 от КТ (прекратяване срещу обезщетение в размер на четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение).
  Аз приех предложението, защото при наличните обстоятелства е по-добре за самата мен, но също така бях и заплашена, че при отказ ще се търсят други начини и методи (тормоз, следене, с цел дисциплинарно уволнение и подобни).
  Вече се регистрирах в бюрото за безработни (в рамките на 7 раб. дни). Трябва да се регистрирам и в НОИ, ми обясниха, но когато получа обещетението си, а то ще бъде след 16 ти февруари.

  Към момента нямам въпроси.

  Благодаря Ви за съдействието! Успешен ден!

  С уважение: Евтимова
  23/01/12г.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->