vladimir  mitrovski vladimir mitrovski Потребител

Напускане без предизвестие при изтичане на договорЗапочнах работа на основание чл.67 ал.1, във връзка с чл.70 ал.1. След изтичане на 6-месечния период от договора реших да напусна. Подадох молба за напускане и след изтичане на договора започнах работа в друга фирма. По-късно ми се обадиха за да ми кажат, че не са ме освободили, тъй като нямам предизвестие. Казаха, че ако не си изработя срока за предизвестие няма да получа последната ми заплата.

Нужно ли е да пускам предизвестие, въпреки че договорът е с определен срок? Длъжни ли са в моя случай да ми изплатят последната заплата?Отговори

  • Водещото във Вашият договор е, че е сключен на основание чл.67, ал.1 /за неопределено време/, а не на основание чл.67, ал.2 /като срочен трудов договор/. Посоченият чл.70, ал.1 от КТ е допълнение към чл.67, ал.1. Записаният шест месечен срок се отнася за чл.70, ал.1, а не за чл.67, ал.1, което значи, че договорът Ви е постоянен, със срок на изпитване шест месеца. Ако в договорът имате записано, че срокът на изпитване е уговорен в полза на работодателя, това значи, че в този шест месечен срок работодателят Ви може да Ви освободи по всяко време без предизвестие, но Вие сте задължен да изработите Вашето предизвестие, ако такова е записано в трудовия договор. Работодателят ви има право да изисква от Вас да си изработите предизвестието и ако Вие не направите това, то тогава на основание чл. 220, ал.1 от КТ той има право на обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.

    Ако беше записано, че договорът се сключва на основание чл.67, ал.2 , във връзка с чл.70, ал. то тогавад оговорът е срочен и неговия срок би могъл да е равен на изпитателния срок, но не е задължително.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->