Ваня Желева Ваня Желева Потребител

Уволнение малко преди пенсияЗдравейте,

Въпросът който ме вълнува се отнася за баща ми. През септември 2012 г. ще навърши 63 г., но с приетите промени по Кодекса на труда се налага да отложи пенсионирането си за след 2013г.

Работи в държавно предприятие като държавен служител повече от 10 години на безсрочен договор. От началото на юни до началото на декември беше в болнични поради временна нетрудоспособност. Този болничен е единствен за последните 6 години. Заради отсъствието му от работа, работодателя е назначил временно работник на неговото място. След забръщането му на робота излиза в отпуск до 9.01 2012г. Тогава се налага да освободят временния работник. Но работодателя предлага на баща ми да го съкрати, а да остави новия работник на негово място без основание.

Има ли някаква защита като бъдещ пенсионер от съкращение или при съкръщение на щата няма защита? Какаво бихте ни посъветвали да направим, за да защитим правата му на работник и бъдещ пенсионер, защото ще загуби изплащането на 6 брутни заплати при пенсионирване?Отговори

  • Здравейте,

    В случая прекратяването не може да се счита за съкращаване на щата, тъй като до колкото разбирам длъжността не се закрива.
    Във всеки случай ви съветвам да не приемате предложение на работодателя за прекратяване по взаимно съгласие. Нека работодателя сам вземе решение на какво основание да прекрати договора.
    За съжаление едва след като видите заповедта за прекратяването или предизвестието за прекратяване ще можете да научите основанието. Едва тогава ще можете да се консултирате за това дали основанието е законно или не.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->