iveta yordanova iveta yordanova prodava4-konsultant

Предизвестие за напусканеМоля, обяснете ми с колко дни най-малко предизвестие мога да напусна и по какви причини мога да опомена в молбата за напускане, тъй като по договор съм с 30 дни предизвестие, но искам да напусна по-рано ако има някакъв вариант.

Моля, обяснете ми по компетентно без да ме ощетят какво мога да направя!Отговори

 • Няма значение каква причина ще посочите в молбата за напускане. Във всички случай договорът Ви ще бъде прекратен по чл. 326 от КТ , тъй като инициативата за прекратяване на договора е Ваша по Ваша желание, а не е от страна на работодателя към Вас. Ако сте подписали договор, в който има клауза, че дължите на работодателя си 30 дни предизвестие, то за Вас възможностите са две:
  1. Изработвате си 30 дни предизвестие и напускате след изтичане на предизвестието без да дължите на работодателя си обезщетение.
  2. Съгласно чл.220, ал.1 от КТ можете да напуснете и преди да изтече срокът на предизвестието и без да давате обяснения за причината за напускането си, но дължите на работодателя си обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.
  По време на предизвестието важат всички норми на Кодекса на труда. Работникът има право да ползва платен и неплатен отпуск, стига работодателят да разреши, отпуск по болест и др.
  За да избегнете плащане на обезщетение е възможно двете страни да се договят договорът да бъде прекратен по чл.325, т.1 от КТ по взаимно съгласие на страните. В този случай никой не дължи предизвестие и обезщетение на другия, нищо че е записано в трудовия договор, но това съгласие трябва да е двустранно, т.е. и Вие е работодателят Ви да сте съгласни и двете страни да положат подписите си.
 • Здравейте аз също имам въпрос и съм силно притеснена ... Мъжа ми работи в една фирма и иска да напусне , но работодателят му не му приема молбата , крие се казва че сега бърза и не може да говори и всякакви начини сами и само да не вземе листа с предизвестието . Въпросът ми е следният ако работника каже че от утре няма да дойде на работа поради това че един месец го мотат и не му вземат предизвестието пак ли дължи 1 обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение и имали начин работодателят му да изисква повече пари или някаква голяма глоба , защото след като не му приемат вече месец предизвестието той иска да си тръгне но се страхува да не би да му наложат някаква по голяма глоба или изискват обещитение по голяма от брутното му трудово възнаграждение.? Ще бъда много благодарна ако ми отговорите за да знаем какво да правим в този случей само да отбележа че съм запозната със връчване на предизвестие до фирмата с обратна разписка / незнам точно как става и до къде по точно да се адресира/ и връчване с нотариална покана , но там имаме други опасения от рода на заяждане от страна на работодателя неправомерни глоби измислени от тях ...
 • Здравейте.Мисля, че написаното от г-жа Анелия Петрова " Няма значение каква причина ще посочите в молбата за напускане" не разглежда част от възможностите за работника или служителя, дадени от КТ !за прекратяване на ТД.
  1.Хипотеза "А" - по взаимно съгласие чл.325 от КТ;
  2.Хипотеза "Б" - с предизвестие от лицето по чл.326 от КТ;
  3.Хипотеза "В" - без предизвестие от работника или служителя по чл.327 от КТ !
  Прекратяването на ТД по чл.327 от КТ е един вид "частен случай", който предполага грамотност от лицето по трудовите му права, увереност да го извърши и познания по действията, които следва да предприеме след приемане на волеизявлението му.
  Най-често нарушенията по чл.327 от КТ са:
  -незаконно превишаване на дневното и седмичното работно време;
  -положен, но незаплатен нощен и извънреден труд, също работа в дните-официални празници;
  -забавяне или незаплащане в срок на трудовото възнаграждение;
  -незаконна промяна на мястото на работа, невръчване на трудова характеристика,липса на инструктаж по безопасност и охрана на труда;
  -влошаване условията на работното място;
  -нарушаване на други договорености по трудовия договор;
  -за майките с деца до 6 годишна възраст - полагане на нощен и извънреден труд без писменото им съгласие;
  - и още.........
  Нарушението трябва да е неоспоримо и да може да се докаже с устни или писмени свидетелства! от лицето или посочени от него свидетели.
  kazimirc4
 • здравейте имам питане работя в билла като приемчик,на 16-ти юли си пуснах предизвестие за напускане,но на 01.08 трябва да започна на нова работа,мога ли да напусна след като са минали 2 седмици на предизвестието само?и имам ли право за останалите 2 седмици да си пусна платен и неплатен отпуск?
  • 23 May 2017 12:38
  • N F (Потребител)
  • 8
  Здравейте, работя на бесрочен трудов договор и искам да напусна с предизвестие, но работодателят ми не го подписва. Как да постъпя и как да напусна.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->