Задай въпрос тук
iveta yordanova iveta yordanova prodava4-konsultant

Предизвестие за напусканеМоля, обяснете ми с колко дни най-малко предизвестие мога да напусна и по какви причини мога да опомена в молбата за напускане, тъй като по договор съм с 30 дни предизвестие, но искам да напусна по-рано ако има някакъв вариант.

Моля, обяснете ми по компетентно без да ме ощетят какво мога да направя!Отговори

  • Няма значение каква причина ще посочите в молбата за напускане. Във всички случай договорът Ви ще бъде прекратен по чл. 326 от КТ , тъй като инициативата за прекратяване на договора е Ваша по Ваша желание, а не е от страна на работодателя към Вас. Ако сте подписали договор, в който има клауза, че дължите на работодателя си 30 дни предизвестие, то за Вас възможностите са две:
    1. Изработвате си 30 дни предизвестие и напускате след изтичане на предизвестието без да дължите на работодателя си обезщетение.
    2. Съгласно чл.220, ал.1 от КТ можете да напуснете и преди да изтече срокът на предизвестието и без да давате обяснения за причината за напускането си, но дължите на работодателя си обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.
    По време на предизвестието важат всички норми на Кодекса на труда. Работникът има право да ползва платен и неплатен отпуск, стига работодателят да разреши, отпуск по болест и др.
    За да избегнете плащане на обезщетение е възможно двете страни да се договят договорът да бъде прекратен по чл.325, т.1 от КТ по взаимно съгласие на страните. В този случай никой не дължи предизвестие и обезщетение на другия, нищо че е записано в трудовия договор, но това съгласие трябва да е двустранно, т.е. и Вие е работодателят Ви да сте съгласни и двете страни да положат подписите си.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата