Задай въпрос тук
maria gospodinova maria gospodinova Потребител

Освобождаване по чл.325 ал.1 от Кодекса на трудаОсвободена съм по чл.325 ал.1 от Кодекса на труда, без едномесечно предизвестие и със заплахата от дисциплинарно уволнение, ако не приема взаимното съгласие. В нарушение ли е работодателят и мога ли да променя заповедта на основание чл 222 ал.1 от КТ?Отговори

 • При прекратяване на трудов договор по чл.325, т.1 от КТ никоя страна не дължи предизвестие на другата. Затова и текста на чл.325 гласи - Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
  Точка 1. По взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;
  Ако и двете страни сте подписали заповедта за прекратяване на трудов договор по чл.325, т.1 от КТ, то това значи, че и двете страни са съгласни.
  Обезщетението по чл.222, ал.1 от КТ се прилата от работодател към работник ако в заповедта за прекратяване като основание за прекратяване на трудовия договор е записан чл. 328, ал.1, т.1,2,3,4,7 и 8. Работник, чиито договор е прекратен на основание чл.325, т.1 от КТ /по взаимно съгласие/ няма право на обезщетение по чл.222, ал.1 от КТ.
 • Освободена съм по чл.325 ал.1 от Кодекса на труда. Имам ли право да изисквам от работодателя ми да ми изплати сумата за отработените ми дни преди освобождението и за не използвания ми платен отпуск?
 • Имам същия казус като при Rosica Racheva. Дължимата сума за прослужените ми дни не ми беше изплатена, под предтекст, че "не съм подал предизвестие". Същевременно съм освободен по чл.325 ал.1, т.1 от КТ. Как да получа дължимата ми сума?
 • Здравейте. Начините са 2 :
  1.Сезиране на Инспекцията по труда - по-бързо и без разходи .
  2.Искова молба в съда.

  kazimirc4
 • Здравейте, имам и аз един въпрос, ако ми отговорите ще ви бъда благодарен!
  Имам сключен трудов договор със срок на изпитване 6 месеца. Тези 6 месеца вече изтекоха и аз искам да напусна колкото се може по скоро. Та въпросът ми е - нужно ли е да спазвам 30 дневния срок предизвестие упоменати в договора в полза на работодателя или мога да напусна по-рано тъй като 6-те месеца са вече изтекли. (договорът е безсрочен тъй като няма упомената дата на изтичане).
 • Здравейте. Можете да напуснете при следните варианти:
  1. Да се споразумеете с работодателя - т.е. по взаимно съгласие.
  2. Да отработите предизвестието си от 30 дни.
  3. Да напуснете по чл.326 от КТ и по Ваш избор да го заплатите на работодателя. В този случай можете да прекратите ТД веднага след като сте отправили волеизявлението за напускане!

  kazimirc4
 • здравейте искам да запитам, като съм освободен по чл.325 ал 1 т1 може ли да се промени и в какъв срок. Става въпрос при записване в бюрото по времена заетост сега имам право на 4 месеца, а като се промени на 8 месеца кой чл. да се запише после?
 • Здравейте.
  Договорете се с бившия си работодател. Изборът е негов.

  kazimirc4
 • Zdraveite,az sushto imam edno zapitvane. (izvinete me che ne pisha na kirilica,prosto telefona nqma bg meniu) Az sum na 23 godini,rabotq v edna firma kato prodavach-konsultant,po dogovor sum naznachena po chlen 67 al.1 t.1, s 6 meseca ispitatelen srok.Shefovete reshiha da zatvorqt shtanda, men me interesuva vuzmojno li e da me osvobodqt po chlen 71,za da moga da poluchavam nqkakvi pari ot borsata,tui kato nqma prekusvane za poslednite 2 godini?
 • Здравейте, освободена съм по чл.325.1 работех като продавач - консултант месец назад ( 1 -я месец не съм взимала пари),10 дни отпуска не ползвана и дни които съм изработила преди да си тръгна ... Искам да попитам и още нещо има ли право работодателя да налага глоби както на него му харесва примерно 100лв.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда