Николина  Стефанова Николина Стефанова Потребител

Удостоверения УП 2 и УП 3На работник работил като шофьор на товарен автомобил 2 категория и законоустановено работно време 8 часа е издадено УП 2. В трудовата книжка е записано, че осигурителния стаж е равен на зачетения трудов стаж. Трябва ли да се издава и УП 3?Отговори

  • Здравейте,

    При попълване на удостоверение за осигурителен стаж (УП 3), когато осигурителният стаж е положен при условията на първа или втора категория труд, работодателят посочва съответната точка от отм. Правилник за категоризиране на труда при пенсиониране за периода до 31 декември 1999г. или от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране за периода след 1 януари 2000г., по която предлага да се зачете осигурителния стаж на лицето. Точното означаване на длъжността или извършваната работа е от значение за правилното определяне категорията на труда при пенсиониране за осигурителен стаж и възраст.
    По тази причина смятам, че трябва да се издаде УП 3 на лицата работещи при условията на 1-ва или 2-ра категория труд независимо, че в трудовата книжка е записан текста "Осигурителния стаж е равен на зачетения трудов"
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->