Дияна Тодорова Дияна Тодорова Потребител

Допълнително споразумение без подписЗдравейте,

При мен ситуацията е следната: от края на миналата година съм в майчинство и от тогава нямам много информация какво се случва във фирмата, но случайно разбрах, че са ме преназначили с допълнително споразумение на нова длъжност от началото на тази година (съответно с по-нисък осигурителен праг), тъй като в новия класификатор на длъжностите от тази година старата веча не фигурира.

Въпросите са ми следните: валидно ли е това допълнително споразумение, след като не съм го подписвала, ще се отрази ли то на осигурителния ми стаж след като изтече майчинството ми и на каква база ще ми бъде изплатен годишния отпуск?Отговори

  • Здравейте,

    При промяна в НКПД работодателите са длъжни да се съобразят при спазването на определени правила. Когато има промяна само в кода на длъжността не е нужно сключването на допълнително споразумение. При промяна в наименованието обаче, работодателят е длъжен да изготви допълнително споразумение с работниците и да декларира това обстоятелство с уведомление по чл. 62 ал. 5 от Кодекса на труда. Когато, както е във вашия случай, старата длъжност изобщо липсва в новата класификация, работодателят следва да избере нова длъжност, като се съобрази с дейностите извършвани на старата длъжност, които следва да бъдат описани в длъжностната характеристика.
    При промяна в кода, наименованието ил и двете на длъжността, за лицата в отпуск по майчинство, когато не могат да се явят за да подпишат допълнителното споразумение, работодателят е длъжен да избере нова длъжност съответстваща на задълженията извършвани по старата и да предостави допълнителното споразумение за подпис веднага след завръщането им на работа. Разбира се, когато има видно несъответствие между старата и новата длъжност вие можете да потърсите правата си по съответния ред.
    Относно осигурителния ви стаж - За периодите на бременност, раждане и отглеждане на дете до 410-ия ден за осигурителен доход се смята дохода, от който е определено обезщетението за тези периоди. Във вашия случай това е дохода, преди промяната в НКПД 2011. Разбира се по-ниският осигурителен доход ще повлияе на периодите след реалното ви завръщане на работа.
    Относно платения годишен отпуск - Платения годишен отпуск следва да ползвате веднага след изтичането на майчинството. В този случай възнаграждението за платен годишен отпуск следва да бъде изчислено от брутното ви възнаграждение за предходен месец, в който сте отработили най-малко 10 работни дни. Тъй като сте били в майчинство този месец ще бъде от периода преди излизането ви в бременност и раждане.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->