Мария Стойчева Мария Стойчева Потребител

Осигуряване на работещи съдружнициЗдравейте!

Имам следния казус: Двама равноправни съдружници в ООД започват да осъществяват търговска дейност. На този начален етап от дейността те сами ще извършват продажбите от търговския обект без да наемат работници. В магазина ще се продават хранителни стоки. Моля да ми дадете съвет как трябва ба се уреди статута им като осигурени лица, такa че да се спазят всички изисквания на законите които се прилагат в тази дейност и при проверка от контролни органи да не са уязвими! Необходимо ли ще е да се сключи и договор с фирма по трудова медицина?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Няма пречка дейността на фирмата да се извършва само от нейните собственици без да има назначени работници или служители. Двамата съдружници могат да бъдат самоосигуряващи се лица в дружеството. В зависимост от това дали получават възнаграждение, за положения личен труд в дружеството, следва да се прецени дали ще се изчислява и внася данък по Закон за данъците върху доходите на физическите лица.
    Във връзка с договора със служба по трудова медицина - най-добре е да се консултирате с такава, за по-конкретен отговор.
  • Благодаря, но ако приемем че ще получават възнаграждение доходите от какво правоотношение би следвало да са / ТД ДУК / .Все пак те ще работят с работно време, право на отпуск и т.н.Въобще необходимо ли е договор? СОЛ не следва ли да се осигурява и върху дохода който ще получава и от който ще се удържа данък?
    Отново благодаря!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->