Атанаска  Иванова Атанаска Иванова Потребител

Как се отразява неплатен отпуск в УП-2 и в трудовата книжкаИмам лице, което е в неплатен отпуск от 01.01.2009 до 30.06.2009 год. включително. Как да отразя този период в УП-2 и трудовата книжка?Отговори

  • Здравейте,

    В УП2 се посочват преиодите на неплатен отпуск който е зачетен за осигурителен стаж. Неплатения отпуск, който се зачита за стаж е до 30 работни дни за една календарна година. В УП2 ще посочите само тези дни а осигурителния доход за този период ще бъде изчислен в размера на минималната работна заплата за страната за същия период.
    В трудовата книжка имате страница, в която се отразява времето, което не е зачетено за трудов стаж. Там следва да посочите периода на неплатения отпуск над 30 работни дни за календарната година. Въпросните първи 30 работни дни от неплатения отпуск включвате заедно с останалия зачетен трудов стаж.
  • Извинете, че пиша в тази тема, но мисля, че е на място.

    Ползвала съм 12мес неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. непосредствено след изтичане на платеният от НОИ за отглежд. на дете до навършв.на 2год.понеже съм самотен родител.Детето ми е родено на 22.11.2007г, след 22.11.2009 от фирмата, в която работех ми дадоха за ползване натрупалият се за 2-те год, майчинство 40дни платен отпуск и след което 12мес неплатен,понеже тогава за самотните родители бяха 12мес сега не знам дали не са 6мес. През това време съм плащала само здравни вноска за да не си прекъсвам здравното осигуряване. Доколкото знам това време се счита за стаж при пенсиониране,но не се счита за стаж осигурителен-така ли е? Къде и как трябва да е отразено това време на неплатен отпуск от 12мес??
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->