Невяна Калчева Невяна Калчева Потребител

Минимални осигурителни доходи по основни икономически дейностиЗдравейте, имам следният въпрос:

Законосъобразно ли е работодателя да изплаща и упоменава в трудовия договор заплата, която е по-ниска от предвидения минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за съответната година, за пълно работно време, като съответно подава информация към регистъра на осигурените лица и внася осигуровки, в съответствие с минималния праг?

По-конкретно: ако лице е назначено като специалист в организация с нестопанска цел, с предвиден минимален осигурителен доход 519 лв., подава се информация за осигуряване към Персонален регистър върху такава сума. До колко е законосъобразно трудовия договор да бъде сключен със заплата 350 лв., от която да бъде удържан съответният процент осигуровки, и да бъде изплащана на работника в такъв размер?

Разчитам на бърз отговор.Че ще бъде компетентен и адекватен не се съмнявам! Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Минималния осигурителен доход (МОД) определен по приложение 1 на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване е задължителен за прилагане, за лицата осигурени по трудови или приравнени на тях правоотношения. МОД се ползва задължително при определянето на осигурителния доход, изчисляването и внасянето на осигурителните вноски. Не следва да вземате МОД за база при договаряне на трудовите възнаграждения.
    За разлика от МОД, трудовото възнаграждение (ТВ) на работника или служителя се определя по договорка между него и работодателя и следва задължително да бъде вписано в трудовия договор.
    В отговор на въпроса - Считам, че е допустимо да има разлика между МОД и ТВ, както е в посочения пример (МОД > ТВ).
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->