Алексиева Алексиева Потребител

Отпуск за бащата при раждане на детеЗдравейте!

Имам служител на когото се роди дете през месец септември. Детето е изписано на 24.09.2011г. Пропуснали сме да подготвим необходимите документи в срок и не сме подали заявление до НОИ за изплащане на парично обезщетение по реда на чл.50, ал.6 от КСО. Загубил ли е право на този отпуск или можем да подадем коригираща декларация обр.1 за лицето за месец Септември и да представим необходимите документи сега? Всъщност въпроса ми е дали може нещо да се направи за да не ощетявам служителя и дали подлежим на някакви санкции при коригиране на подадените данни за месец Септември?

Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Бащата, на когото се е родило дете има право на отпуск от датата на изписване на детето от болничното заведение за срок от 15 календарни дни. За този отпуск бащата има право на парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване ако работи по трудово или приравнено правоотношение и е осигурен за Общо заболяване и майчинство.
    За да се изплати обезщетението бащата трябва действително да е ползвал полагащия му се отпуск.
    Разбира се вие можете да направите корекции на декларация образец едно и да подадете документите за изплащане на обезщетението.
    Не смятам, че подлежите на санкции за коригирането на декларация образец едно. Друг е въпроса дали подлежите на санкция в случай, че бащата е бил на работа през същия период, за който има право на обезщетение.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->