S M S M Потребител

Дневни при командировка в чужбинаЗдравейте,

Бих искал да попитам за дневните и разходите за транспорт според чл. 18 ал.2 и ал. 3 от Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.

1. В случай, когато транспортните разходи за транспорт от летището до населеното място превишават 30 % от дневните пари, задължава ли се командированото лице да плати от 35 евро за ден - 10,5 евро (30%) за транспорта, а превишението над тези 30% да са за сметка на ведомството или става въпрос за това, че ведомството е задължено да изплати на 100% транспортните разходи когато разходите от летището до населеното място превишават 30 %?

2. Когато при пътуване в Германия или Белгия се получи разписка за такси написана на ръка може ли да бъде призната като разходо оправдателен документ?

Благодаря ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    До 30% от дневните пари на командированите лица се считат за други разходи, в които влизат и разходите за транспорт, по предварително установените маршрути и използваните превозни средства.
    В тази връзка съм на мнение, че при разход, за транспорт от летището до населеното място на командировката, по голям от 30% от размера на дневните пари, разликата до 100% е за сметка на ведомството или предприятието, което е командировало лицето.
    Тези разходи се отчитат срещу представен разходооправдателен документ.
    Не съм сигурен дали може да се признае за разходооправдателен документ, бележка написана на ръка в чужда държава.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->