ириней костов ириней костов Потребител

Осигуряване на съдружници в ООДИскам да попитам следните неща:

1. При сформирането на ООД примерно от 3-ма съдружника, същите трябва да посочат Управител на ООД-то,който може да е един от съдружниците или 3 то лице.

2. Осигуровки:

2.1Съдружниците неподлежат на осигуровки,ако неизвършват труд. дейност в ООД-то.

2.2 Съдружниците могат да работят на трудов договор и да се осигуряват върху него или да се самоосигуряват,ако неизвършват труд. дейност.

2.3 Управителят може да е осигурен на труд. договор или се самоосигурява?

Ако е възможно да обясните какво точно е ДУК.

Това са ми въпросите. Извинявам се за дългият въпрос и благодаря предварително за евентуален отговор!Отговори

  • Здравейте,

    Задължението за осигуряване е свързано с извършването на трудова дейност и получаването на възнаграждение. В случай, че за управител на търговско дружество е избран един от съдружниците, същия следва да се осигурява по един от следните начини:
    1. Ако е договорено възнаграждение за управлението на фирмата - върху не по-малко от минималния осигурителен доход за управители по ДУК.
    2. Ако управителя не получава възнаграждение за управлението на дружеството - върху не по-малко от минималния осигурителен доход като самоосигуряващо се лице.
    Договора за управление и контрол (ДУК) е договор по закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Същия е приравнен на трудово правоотношение за целите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и Кодекса за социално осигуряване (КСО). ДУК не е трудов договор по смисъла на Кодекса на труда, за него не важат работно време и платен годишен отпуск. Разбира се в ДУК може да бъде договорен платен годишен отпуск, както и други условия за извършване на дейностите по управление на дружеството.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->