анна кръстева анна кръстева Потребител

Допълнителен отпуск за 9-годишно детеЗдравейте,

Работя в държавно предприятие. Имам 24 дни платен отпуск. Имам ли право на някакви допълнителни дни към платения отпуск за дете на 9 години?

Благодаря предварително за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  Публикуваното по-долу писмо на Министерството на труда и социалната политика отговаря точно на поставения от вас въпрос. Моля обърнете внимание на тяхното становище относно чл. 168 от Кодекса на труда.

  ПИСМО ИЗХ. № 04-01-23 ОТ 11.06.2001 Г. НА МТСП ОТНОСНО: РАЗМЕРЪТ НА ПЛАТЕНИЯ ГОДИШЕН ОТПУСК

  Считано от 31.03.2001 г. размерът на платения годишен отпуск по чл. 155 КТ е установен на 20 работни дни. Поради това размерът на полагащия се платен годишен отпуск за 2001 г. следва да се определи като сбор от размера, определен за първите три месеца на годината по реда на чл. 155, ал. 2 КТ преди изменението й пропорционално на месеците, които се зачитат за трудов стаж и за останалата част от годината по новия размер пропорционално на месеците, които се зачитат за трудов стаж.

  Съгласно чл. 168, ал. 1 КТ, в сила от 31.03.2001 г. ако е уговорено в колективен трудов договор, работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст имат право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на четири работни дни платен отпуск за всяка календарна година. От това следва, че там, където няма условия за сключване на колективен трудов договор, работничките и служителките не могат да ползват този вид отпуск.
  Разпоредбата на чл. 63 от Закона за държавния служител по отношение ползването на отпуск за две или повече живи деца препраща към чл. 168 КТ, поради което държавните служителки не могат да ползват този вид отпуск, тъй като ЗДСл не предвижда сключване на колективни трудови договори.

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->