Марина Караджова Марина Караджова Изпълнител модели-моделиер

Как се изплаща платен отпуск след майчинствоЗдравейте,

Майчинството ми свърши на 15.08.2011г., а от 16.08.2011г. излязох в платен отпуск до 04.10.2011г. Преди да излезна по майчинство по договор ме осигуряваха на 440лв.

На каква сума трябва да ми изчислят пл. отпуск? На сумата която са ме осигурявали, или както ми казват във фирмата че съм нямала база защото веднага след майчинството съм излезнала отпуск и ми го изплащат на база 240лв., която съм получавала като майчинство?

За мес. август 2011год. за 12 работни дни ме осигуряват на 224.35лв. и след отдръжките ми превеждат 89 лв. Искам да подчертая, че не съм подписвала или уведомявана за понижаване на трудовото ми възнаграждените.

Моля за отговор от ваша страна, за което предварително ви благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  При изчисляване на възнаграждението за платен отпуск следва да се спазват разпоредбите на чл. 177 от Кодекса на труда, който гласи:

  "Заплащане
  чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер."

  При определяне на среднодневното брутно трудово възнаграждение следва да се прилагат разпоредбите на глава четвърта от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ)

  Във вашия случай приемаме, че имате месец с отработени най-малко 10 работни дни преди излизането ви в майчинство. Това означава, че възнаграждението ви за платен годишен отпуск следва да се изчисли на база начисленото брутно трудово възнаграждение за най близкия месец, в който имате отработени най-малко 10 работни дни. Нещо повече, ал. 2 на цитирания чл. 177 от КТ казва, че дори и да няма месец, който да послужи за база, възнаграждението за платения отпуск се изчислява на база договореното с трудовия договор. Забележете, никъде не става дума за база да се ползва минималната работна заплата.
 • NE ISKAT DA MI PLA6TAT PLATENATA OTPYSKA PO MAICHINSTVO MOJELI DA MI KAJETE KAK DA POSTAPQ
 • Здравейте отново,

  В такъв случай можете да потърсите помощ от Агенция Главна инспекция по труда.
 • здравейте,мола някой да каже дали платения годишен отпуск по време на майчинството(за 2те години 40 работни дни)мога да ги взема под формата на парично убещетение,и това става по време на майчинството или след като приключи
 • Можете да получите обезщетение за неизползван платен годишен отпуск в парична форма само и единствено при прекратяване на трудовото правоотношение. Ако след навършване на две годишна на дете се върнете на работа, то в тогава трябва действително да използвате полагащия Ви се платен годишен отпуск и нямате право вместо действително ползване да получите обезщетение в парична форма.
 • Zdraveite ,a sled prekratqvane na dogovora,tozi platen otpusk pochva da se izplashta na vednyj ili vseki mesec?
  • 23 Feb 2016 14:32
  • Ani Stefanova (Потребител)
  • Компания: ЦДГ "ДЕТЕЛИНА"
  • 0
  Здравейте, края на април 2016 ми изтича 2-рата година от майчинството. Болничен съм от 15.10.2013. Към 01.05.2016 ми изчисляват 46дни отпуск, а за 2013 имам неползван отпуск от 3 дни за ноември и декември, който не ми го признават. По закон тези три дни губят ли се?
 • Здравейте, края на месец март 2016 година ми свършва 2 - та година от майчинството, интересуваме имам ли право на платен отпуск ( за тези 2 години) и как става изплащането всеки месец ли? Има ли вероятност да не ми се признае този отпуск и да не мога да го ползвам?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->