Людмила Найденова Людмила Найденова социален работник

Болничен по време на изпитателен срокЗдравейте,

Oт 12.09.2011 г. съм в болница. Предупредила сам работодателя за това. Болничният лист ще го занеса като ме изпишат от болницата. Работодателят може ли да ми прекрати договора, след като сам в болнични понеже съм в изпитателен срок, който изтича на 19.09.2011 г.? Или е така както си мисля аз - че ще ми прекрати договора, когато ми свърши болничният?

И още един въпрос - По време на болничния имам ли право на заплата? Ако да, как ще я получавам - само половината или само болничният ще ми плащат?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Докато сте в отпуск поради временна нетрудоспособност работодателят не може да ви прекрати договора дори и да сте в срок за изпитване. Трябва да имате предвид обаче, че срока за изпитване не тече през времето, в което лицата се намират в отпуск поради временна нетрудоспособност. Това означава, че към датата на изтичане на срока за изпитване следва да прибавите календарните дни, през които сте били в отпуск поради временна нетрудоспособност.
  По време на отпуск поради временна нетрудоспособност имате право на възнаграждение от работодателя за първите три работни дни от отпуска. Изплащането на възнаграждението следва да е договорено с трудовият ви договор. В общия случай следва да си получавате възнаграждението както сте го получавали до сега.
  За останалия период на отпуска поради временна нетрудоспособност следва да получавате обезщетение от НОИ, ако отговаряте на условията за неговото получаване.
 • blagodarq vi
 • много се извинявам, но имам още един последен въпрос: как да броя дните в болничен след като от болницата ми ги водят и съботите и неделите от 12.09 до 27.09.2011г. и има и почивни дни тогава как следва да ги броя считат ли се и почивните дни или как по принцип пише да се ява на 28.09 . на работа , но ако броя почивните дни излиза че до по касно е болничният като се има в предвид , че има и празнични дни в които не се работи .
 • Временната нетрудоспособност се брои в календарни дни. В самия болничен лист следва да са записани началната дата, датата на явяване на работа и броя на календарните дни между тези две дати. Това дали в календарния период на болничния има празнични и почивни дни се отразява на обезщетението изплащано от НОИ.
  На кратко - Болничния се издава за календарен период а обезщетението се изчислява за работните дни в него.
 • Здравейте, горе е доста добре обяснено. Но много ме притеснява как да постъпя. Започнах работа на: 01.07.2013г имам ползван болничен от 5 дни. Сега изкам да напусна преди да ми е изтекъл испитателният срок но администрацията на фирмата ще работи чак на 06.01.2014г. В моя случай изпитателния ми срок се удължил до 05.01.2014 или до 06.01.2014г. Как да постъпя ако изпитателния ми срок е до 05.01.2014г. Благодаря Ви предварително, за отговора.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->