Mariana Paralyuzova Mariana Paralyuzova Потребител

Платен годишен отпуск след майчинствоОт април 2010 започнах да излизам в болнични поради бременност. До онзи момент вече имах натрупани 67 дни от стара отпуска. Аз съм учител по професия и за всяка година ми се полагат 48 дни отпуск плюс 8 дни, защото съм член на синдикат, плюс 3 дни като майка на две деца. Т. е. за 2010, 2011 и 2012 година до август, когато синът ми ще направи 2 години, се събират доста дни (67+48+8+3+48+8+3+48+8+3).

Аз искам да си ги използвам след втората година, но съм много притеснена, защото моя колежка, която се върна от майчинство през юли тази година не е получила желаната отпуска. Директорката й е отказала категорично, дала й е само 48 дни за настоящата година, въпреки че и тя е член на синдиката и й е заявила че повече няма да й даде и, че отпуската не се губела.

Моля Ви, отговорете ми как да постъпя, за да получа тези дни, които ми се полагат! Има ли право директорката да ми откаже и да ме лиши от тези допълнителни дни, при положение, че е записано в Колективния трудов договор? Казаха ми, че мога да си подам писмена молба с изходящ номер и да занеса писмения й отказ в Инспекцията по труда!

Моля помогнете ми за да съм информирана какво ме чака!Отговори

  • Здравейте,

    Според новите правила за ползване на платен годишен отпуск, същия следва да се ползва в пълен размер в календарната година за която се полага. Задължение на работодателя е да осигури на всички работници или служители възможност да ползват отпуска си по този начин. Изключението от това правило е отлагането на не повече от 10 работни дни за следваща година при условие, че има важни производствени причини за неговото отлагане.
    В случаите, при които лицата не са успели да ползват платения си годишен отпуск в календарната година, за която се полага, поради ползването на друг вид законоустановен отпуск, същия следва да се ползва в пълен размер веднага след отпадане на причината за неползването му.
    Във вашия случай бих ви посъветвал да си подадете молба за пълния размер на натрупания за периода на майчинството платен годишен отпуск. В случай, че работодателя ви откаже ползването му, искайте отказа да бъде писмен с посочено основание за отказа.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->