Ivelina Yordanova Ivelina Yordanova Потребител

Сумирано изчисляване на работното времеАко отработените дни за периода на СИРВ са по-малко от тези по календар за същия период, какво се прави в този случай? Как се заплаща?Отговори

  • Здравейте,

    При Сумирано изчисляване на работното време (СИРВ), работодателят изготвя поименен график на работното време за въведения период на сумиране. Целта на изготвянето на графика е работното време да се разпредели така, че никой от служителите да няма в повече или в по-малко отработени часове.
    Когато при сумиране на времето, отработеното време е в повече от нормалната продължителност за избрания период, се отчита извънреден труд. Извънредния труд се заплаща на лицата в последния месец на периода и се отчита периодично пред инспекцията по труда.
    Когато при сумиране на времето, отработеното време е по-малко от нормалната продължителност за избрания период, няма да има извънреден труд. В този случай се изплаща договореното възнаграждение като за пълна заетост. Не уплътненото работно време остава за сметка на работодателя, тъй като задължението за изготвяне на графика е негово.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->