рени караджова рени караджова Потребител

Прекратяване на трудов договорЗдравейте, въпрос ми е следният


На срочен трудов договор съм по чл.70 без никаква допълнителна алинея. Договорът трябва да ми е за 4 месеца (поне за толкова е работата), но в договора не намирам уточнена дата. Само на командировачния лист пише че съм от 27.май до 01.10.тази година, но сега разбирам че ще бъда освободена по-рано с един месец.


Моля да ми съдействате какво трябва да правя в случая! Договора го подписах във Варна като аниматор, но реално ние работим в Испания. Ако трябва повече информация да ви дам ще пиша отново.


Благодаря ви!Отговори

 • Здравейте,

  Чл. 70 от Кодекса на труда (КТ), не може да бъде самостоятелно основание за сключване на трудов договор. Това означава, че договора трябва да бъде сключен, като срочен или безсрочен трудов договор, като е възможно към него да има клауза за изпитване по чл. 70 от КТ.
  В случай, че във вашия трудов договор няма записан друг член от КТ, означава, че договора е сключен неправомерно и в нарушение на разпоредбите на КТ.
  Въпреки това, следва да имате предвид, че при сключване на трудов договор (ТД) с клауза за изпитване, в договора следва да бъде уговорен срок за изпитване и страна, в чиято полза е уговорен срока. В случай, че няма уговорена страна се счита, че срока е уговорен в полза и на двете страни.
  До изтичането на уговорения за изпитване срок страната, в чиято полза е уговорен срока, има право да прекрати договора без предизвестие към ответната страна. Максималният срок за изпитване не може да бъде по-голям от 6 месеца.
  В заключение мога да кажа, че при сключване на ТД с клауза за изпитване, до изтичане на изпитателния срок, не сте в изгодна позиция от гледна точка на търсене на някакви права.
  Що се отнася до формата и съдържанието на трудовият ви договор можете да се обърнете към Агенция главна инспекция по труда.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->