lora Leycheva lora Leycheva крупие

Относно изплащане на годишен отпускРаботя от 02.06.2010г на 01.09.2011г ще ми бъде прекратен договора по взаимно съгласие. Не съм ползвала никакви отпуски. Интересува ме колко дни ми се полагат и как да изчисля стойността им в лв. , като ме осигуряват на минимална работна заплата?Отговори

 • По чл.224 трябва да ти изплатят обещетение за неизползван платен годишен отпуск.На месец ти се пада по 1.67 дена почивка,получено като разделиш 20дена год. отпуск на 12 месеца,колкото са в годината и получаваш 1.67.После умножаваш месеците трудов стаж,който имаш по 1.67.Получното умножаваш по надницата,която взимаш на ден (или иначе казано делиш минималната заплата на 22работни дни и получаваш за колко бачкаш на ден).Крайния болумач е тва дет трябва да вземеш.
  Пример: 6месеца трудов стаж по 1.67 =10.02 ; 240лв. минимална заплата делено на 22раб. дни = 10,91 ; 10 по 10.91 = 109.1лв обещетение
  Дано да съм бил полезен :)
 • Здравейте,
  ще допълня отговора на г-н Захариев с някой подробности.
  Съгласно чл. 224 от Кодекса за труда при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, както и за неизползвания отпуск от предходна година.
  Г-н Захариев е показал как се изчислява полагащият се платен годишен отпуск.
  Имам забележка по отношение на изчисление ан обезщетението за платен годишен отпуск. Обезщетението се изчислява по реда на чл. 177 от КТ - За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
  В случаят на Лора Лейчева последният месец, през който ще е на работа и вероятно ще отработи най-малко 10 работни дни, ще бъде август 2011, който има 23 работни дни. Така среднодневното брутно възнаграждение ще бъде (240лв/23 работни дни) 10.44лв.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->