Ivailo Zahariev Ivailo Zahariev Потребител

Обещетение за неизползван годишен отпускЗдравеите! Въпросът ми е следният:


Напускам фирма, в която имам 4 месеца трудов стаж. В трудовата книжка имам тези 4 месеца + още 3 месеца от други работодатели. Трябва да ми изплатят годишен отпуск, който не съм ползвал.


Първите 6 месеца признават ли се за трудов стаж и за колко месеца имам право да получа обезщетение за неизплатен годишен отпуск?


Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Правото за ползване на платения годишен отпуск се придобива веднъж, при започване на трудова дейност за първи път, с натрупването на 8 месеца трудов стаж. Следва да се има предвид, че тук става въпрос за право на ползване а не право на платен годишен отпуск изобщо. Когато едно лице започне трудова дейност за първи път на 18 години, работи в едно предприятие в продължение на 6 месеца и след това напусне, същото лице няма да има право да ползва платен годишен отпуск, но ще има натрупан такъв в размер на 10 работни дни. Въпреки, че лицето няма право да ползва натрупания отпуск, същия следва да му се заплати под формата на обезщетение по чл. 224 от Кодекса на труда, при прекратяване на трудовото му правоотношение.
 • Здравейте!Г-н Димитров,благодаря Ви за отговора,с риск да стана малко досаден искам пак да попитам,за да се уверя,че всичко е ясно.Работодателят ми каза,че както имам 7 месеца общо трудов стаж в книжката трябва да ми изплати обещетение за неизползван платен годишен отпуск само за 1месец,защото другите 6 месеца не се зачитат(цитирам:"Ти не си се изморил за 6 месеца"). Четох КТ и там никаде не видях да пише,че ако нямаш 6месеца трудов стаж при напускане не трябвало да ти изплащат обещетение за отпуск като не си ползвал .. Та аз имам 4месеца във фирмата и 7 общо навсякаде-трябва да ми изплатят обешетение за год.пл.отпуск за тези 4месеца нали,а не за 1 ? Благодаря предварително и се извинявам,че питам отново.
 • Здравейте,

  Да, правилно сте разбрали, че трябва да ви се изплати обезщетение за неползван отпуск за четирите месеца трудов стаж, които сте натрупали в тази фирма.
 • Здравейте,
  бих искал да попитам ако в ситуация като гореописаната, лицето има и два месеца трудов стаж от предходната година, за които не е ползвало платен годишен отпуск /поради това, че не е имало осем месеца общ трудов стаж/, то при прекратяване на трудовия договор при настоящия работодател следва ли да му се изплати обезщетение и за тези два месеца от предходната година? Като уточнявам, че двата месеца от предходната година са били при друг работодател.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->