Atanaska Dimova Atanaska Dimova Оперативен счетоводител

Осигуряване на персонал, командирован в чужбинаБългарска фирма, която започва сега дейност, да назначи персонал по трудови договри за изпълнение на договор - монтажни услуги с германска фирма. Услугата се извършва в Германия и е необходимо персонала да се командирова в чужбина за 2 години.


Въпросът ми е, има ли възможност работодателя (бълг.фирма) да осигурява персонала си по българското осигурително законодателство? Каква е процедурата? Трябва ли да подавам в НАП искане на удостоверение за осигуряване А1, след като не отговаряме на критериите за изпращащото предприятие - да извършва обичайно значителна част от дейността си на територията на България (чл. 14/2/ от Регламент /ЕО/ № 987/2009/)?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Във вашия случай лицата ще имат качеството на наети лица. При това положение считам, че трябва да бъдат осигурявани по Българското законодателство в България. Следва да имате предвид разпоредбата на чл. 6а от Кодекса за социално осигуряване, когато изпращате работници в командировка, за повече от един месец, в държава членка на ЕС.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->