temenuga Kostadinova temenuga Kostadinova Потребител

Осигуровки на съдружникИмам фирма СД от 2-ма съдружника, която работи от 2008 г. и тогава е подадена декларация за започване на дейност и осигуряване от единия съдружник, който е пенсионер. При пререгистрация на фирмата виждам, че за управляващ е писан другия, който до 2011 г е бил в чужбина на трудов договор в страна от EU.


От 2008г до сега са внасяни само здравни вноски на съдружника пенсионер. Сега искаме да спрем осигуряването на пенсионера и да подадем за започване на осигуряване на другия съдружник.


Дали ще има глоби за тези години, че не е бил осигуряван този съдружник и какъв е давностния срок? Може ли нещо да се направи да не се плащат тези осигуровки (ако е трябвало)?Отговори

 • Здравейте,

  От така изложената фактическа обстановка не става ясно дали съдружника, който е работил в чужбина е извършвал трудова дейност в дружеството, в което е съдружник. Въпреки това следва да имате предвид следните неща:
  За да възникне задължение за осигуряване на съдружник следва същия да е извършвал трудова дейност в притежаваното от него дружество или на част от него.
  Когато едно лице е собственик/съдружник и в същото време е осигурено по трудово правоотношение при друг работодател и не изпълнява трудова дейност в дружеството, в което е съдружник, то няма задължение да се осигурява през това дружество.
  Когато собственика/съдружника не е осигурен на друго основание той може да избере да се осигурява като самоосигуряващо се лице през булстата на дружеството в което е съдружник.
 • Благодаря Ви за отговора !!!!!!!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->