Petia Georgieva Petia Georgieva учител

Платен годишен отпуск за 2 децаЗапочнах работа на 1.11.2010 г. като учител в детска градина. Преди това съм работила пак като учителка в детска градина - 11 г. 1 м. и 1 д., но напуснах и отидох да работя в частния сектор като офис-сътрудник. След това излязох в отпуск по майчинство и след 3 г. се върнах пак на работа като учителка, но в друга ДГ.


По закон смятам че имам право на 2 дни платен годишен отпуск за 2 деца, но директорката ми каза, че нямам право на такъв, защото съм започнала на 1.11. и до края на годината оставали 1 м. и 30 д. и не може да се изчисли и съответно да се ползва.


Въпросът ми е - Имам ли право на такъв отпуск или не?Отговори

  • Здравейте,

    Майките на две живи деца на възраст до 18 години имат право на 2 дни допълнителен платен годишен отпуск ако това е предвидено в колективния трудов договор (КТД). Този отпуск не може да бъде парично компенсиран, освен при прекратяване на осигуряването. Майката има право на този отпуск и за годината, в която едно или повече деца навършват 18 години. Отпускът се ползва по желание на майката и работодателя няма право на преценка.

    Моето мнение е, че този отпуск се полага за всяка календарна година, за която са изпълнени условията на Кодекса на труда и КТД, без значение дали годината е пълна или не.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->