Десислава Димитрова Десислава Димитрова Потребител

Неизползван годишен отпуск при пенсиониранеЗдравейте, казуса ми е следният.


Работя като учител в детско заведение. За 2009 г. имам 15 дни неизползван платен годишен отпуск, за 2010 г. нямам такъв, а за 2011 г. имам 46 дни полагаем платен отпуск. Предвид натовареността в групите нямам възможност да използвам целия размер, полагащ ми се. Отдава се възможност да ползвам 23 дни.


През 2012 г., т.е. в края на учебната година ми предстои пенсиониране. Какво ще се случи с неизползвания от мен отпуск от 2009 г. до сега и как да процедира директора в моя случай при положение, че през учебно време нямам право на платен годишен отпуск?


Надявам се да съм се изразила правилно и предварително ви благодаря за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  След промените в Кодекса на труда и Наредбата за работното време почивките и отпуските, касаещи платените годишни отпуски, се въведе нов режим на тяхното ползване. Някои от по-важните неща са:
  1. Изготвянето на график от работодателя
  2. Текущо ползване
  3. Въвеждането на давностен срок за неползваните отпуски, за които правото е придобито след 2010 година.

  На първо място работодателят трябва да изготви графика така, че всички служители да могат да ползват пълния размер на отпуска си в рамките на календарната година, за която се полага (1-ва и 2-ра точки).
  За работниците и служителите е въведен давностен срок за придобитото право на ползване на платен годишен отпуск. Срока е две години и започва да тече след края на годината, за която се полага отпуска. Този срок обхваща всички отпуски, които са натрупани след 2010 година. Например ако за 2011 година имате право на 20 дни платен годишен отпуск и ползвате само 10 от тях, останалите 10 дни ще можете да ползвате до края на 2013 година. Ако не сте ги използвали до тогава ще загубите правото на тяхното ползване или обезщетението за неизползван платен годишен отпуск при прекратяване на правоотношението.

  Във вашия случай при прекратяване на правоотношението поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2012 година, ще имате право на обезщетение за всички неизползвани дни от платените ви годишни отпуски за всички години.
 • Здравейте,
  Благодаря ви за отговора!
  Това значи ли,че няма да загубя тези дни платен отпуск за 2009г. и ще ми се изплатят?През тази година тези 23 дни,които ще мога да ползвам за коя година трябва да са?
  Извинявам се,че отнемам от времето ви!
 • Здравейте отново,

  Да, това означава, че няма да си загубите натрупаните отпуски за 2009-та и предишните години. Отпуските, които ще ползвате в текущата календарна година следва да бъдат приспадани от полагащият ви се платен годишен отпуск за същата година. След изчерпването на полагаемият платен годишен отпуск за календарната година, в която се ползва, може да се приспада от неизползваният платен годишен отпуск от предходни години.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->